torsdag 26. mai 2011

Bønner en viktig proteinkilde

Bønner er godt og sunt. Metter gjør de også!


Kjøp butter beans denne uken – store, nyreformede, eller mindre hvite. Det virker som de økologiske smaker bedre. Uansett er de billige! Og lettvinte, når de er ligger klar i kjøleskapet.  En boks er enda mer lettvint, men sorry. De har en umiskjennelig, overkokt smak av hermetikk. 

Fordelen med bønner er at de har både kullhydrat og protein i samme pakning. Det betyr at bønner godt kan erstatte både kjøtt/fisk og potet/ris. Bønner og grønnsaker, det er nok. Bønner metter på en måte som holder lenge. Den inneholder det jeg kaller avlange kalorier. Disse kaloriene strekker over mange timer og gir stabilt overskudd. Men ikke spis en veldig stor porsjon bønner. Da får du gass.

Bønner krever masse krydder. Prøv å spise kokte bønner naturell – det vokser i munnen. Du må legge på ganske mye smak. Her kan du overdrive og være litt vill med krydderkrukkene. I denne oppskriften for eksempel, er det nesten tre ts tørkede urter til en person, pluss hvitløk. Da snakker vi.

Til 1 person – multipliser opp etter behov:

1 liten ts timian.

1 liten ts estragon – mildt og aromatisk – kjøp hvis du ikke har.

1 liten ts knust rosmarin.

2 fedd finhakket hvitløk.

Et par ss god olivenolje.

100 g kokte hvite bønner.

Rikelig med salt til slutt.

Bruk en liten stekepanne eller gryte, så krydder og hvitløk bader i fettet. Det må ikke steke i tørr panne. 

Ha bønnene stående klare ved siden av, og en skvett vann. Stek urter og hvitløk til du ser en anelse brunt – det må ikke brunes.  Følg med hele tiden. Ved første tegn til brunhet –hell oppi bønnene og en skvett vann – noen spiseskjeer. Det stopper stekingen i det perfekte øyeblikk, vannet freser opp og varmer bønnene i en fei.  Salte. 

La vannet dampe bort, og maten er klar.