onsdag 27. mars 2013

Skjærtorsdag og vaskevannsfatet

Kari Veiteberg skriver i Vårt Land før påske for et par år siden:

"I dag har vi feira skjærtorsdag i barnehagen" fortalte Anders (4), oppglødd. "Fekk de høyre forteljinga om nattverden?"  spurde eg. "Vi måtte ta av oss strømpebuksa og så vaska dei vaksne beina våre!"


Jeg kom på dette etter en hyggelig påskemiddag på onsdag med to av døtrene mine og tre barnebarn. Dette minte meg på tradisjonen vi hadde i familien da barna var små. - på skjærtorsdag pleide vi å ha en hyggelig stund med barna. Vi fortalte beretningen om Jesus som hadde fest med vennene sine. Og at han som jo var sjefen begynte å vake vennenes føtter. På den måten viste han dem at det som er viktig er å ta vare på hverandre og vise omsorg og gjøre noe godt mot hverandre. Så tok vi frem vaskevannsfat, såpe og håndkle, og vasket hverandres føtter. Det var fint å oppleve hvor ivrig barna var til å vaske våre og hverandres føtter, og hvor forventningsfulle de var når de sev skulle vaskes.

Dette er et rikt minne som jeg faktisk savner i dag.

Her i Bugården menighet er det faktisk en tradisjon å vaske alles hender og smøre inn med god krem før nattverden på skjærtorsdag. Det er også fint.

Jesus sier: (Joh. 13) Dere kaller meg mester og herre, og dere gjør det med rette, for jeg er det. 14 Når jeg som er herren og mesteren, har vasket deres føtter, da skylder også dere å vaske hverandres føtter. 15 Jeg har gitt dere et forbilde: Slik jeg har gjort mot dere, skal også dere gjøre.