torsdag 16. februar 2012

Laks på asiatisk måte

Jamie Olivers 30 min måltider inneholder mange spennende oppskrifter. Da jeg besøkte Morten i Oslo sist helg så vi mange videoer om dette. En av dem som vi syntes var fristende fant vi også oppskriften til. Her er lenke til oppskriften på engelsk.


Jeg har også oversatt teksten ved hjelp av Google (dårlig norsk av den grunn.)

Jeg har ennå ikke greid å lage en 30 minutters Måltid i 30 minutter og som jeg på å koke denne retten for to bestemte jeg meg for ikke å forsøke den medfølgende dessert. Laksen og noodle suppe er svært velsmakende og ganske sunt så lenge du ikke overdrive salt. Jeg har lært på den harde måten at når matlaging med grønnsaksbuljong det er usannsynlig at ytterligere salt er nødvendig.Sausen for laksen har en ekte spark og nudler fungerer perfekt sammen med fisken.Oppskriften angir fire 180g filet av laks, pin-boned med hud på, så vil du sannsynligvis trenger å kjøpe dem fra en fiskehandler eller mot. Det er litt dyrere, men likevel verdt det som laksen er hovedattraksjonen på måltidet, med sin vakre, sprø hud og krydret saus. Forsøk denne retten med de ferdige laksefileter (vanligvis rundt 120g, ingen hud) vil trolig være litt skuffende, det er derfor jeg skal lage denne retten sjeldnere enn noen av de andre 30 Minute Meals.ingredienser


Laks
  • 4 x 180g laks med skinn,
  • 2cm stykke fersk ingefær
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 liten rød løk
  • ½ rød chili
  • 1 ss soyasaus  
  • 2 lime
  • Chinese fem spice (Blandingskrydder)
Noodle-stuing

  • 4 vårløk
  • 1-2 røde chilis
  • 2 fedd hvitløk
  • 2cm stykke ingefær
  • 1 ts Blandingskrydder
  • 2 ts Maisena
  • 900ml vegetabilsk kraft/vann og buljongterning
  • 200g sukkererter
  • 200g tørket  eggnoodles
  • Soy saus (etter smak) 
salad

  • Stor bunt koriander
  • 400g bønnespirer
  • 100g cashew nøtter
  • 1 ss honning 
  • ½ rød chili1 
  • lite moden mango
  • Soy Sauce
  • Sesame oil
  • 1sitron eller lime 
(Vi byttet ut flere av ingrediensene i salaten og brukte pærebiter, det var skikkelig godt)

metode

  1. Forvarm ovnen til 250 ° C og koker kjelen.
  2. Skrell ingefær, så skrelle og Grovhakk løken og legg i en blender.
  3. Knus to fedd hvitløk i blender sammen med chili og soyasaus.
  4. Klem i saften av lime og bland til du har en glatt saus.
  5. Hell sausen i en ildfast form som kan romme de laksefilet uten for mye overflødig plass. Ideen er å pochere laksen mens den bakes i ovnen.
  6. Legg laksen på en skjærefjøl og jevnt scorer noen 1cm dypt skiver inn i huden. Dette vil hjelpe laksen å absorbere smaken av sausen, samt hjelpe det til å koke raskere.
  7. Drypp litt olivenolje over laksen og deretter strø på litt kinesisk fem-krydder, salt og pepper. Plasser filetene inn i ildfast form, med skinnsiden opp, og deretter sette den inn i ovnen på øverste hylle for å koke i 18 minutter.
  8. Start salat ved å tømme bønnespirene i en stor bolle. Legg noen korianderblader til side for senere bruk som pynt deretter fjerne de resterende bladene fra stilkene.Skjær opp stilkene og legg dem til  bønnespirene .
  9. Nå starter suppen ved å varme litt olivenolje i en kjele på middels varme. Trim og skjær vårløken og de røde chilis og deretter plassere dem i pannen.
  10. Knus to fedd hvitløk i kasserolle.
  11. Skrell og riv ingefæren i kjele og stek i noen minutter.
  12. Sett en stekepanne på svak varme, deretter legge en skvett olivenolje og cashewnøtter. Toast dem til de begynner å farge.
  13. Rør i en teskje av kinesiske fem-krydder og tre teskjeer potetmel i pannen inneholder kjøttkraft. Ikke bli skremt hvis alt ser litt tørr.
  14. Tilsett buljong og sukker snap erter deretter skru opp varmen. Når suppen koker, smake det og legge ekstra soyasaus om nødvendig. Tilsett nudler og deretter legge lokk på kasserollen og kok i ytterligere fem minutter.
  15. Ta kjelen som inneholder cashewnøtter fra varmen og duskregn over honning, noe som gjør at cashewnøtter er helt belagt.
  16. Fint skjær chili halvparten og skrelle mango med en hastighet peeler. Fjern steinen fra mango, sklie eller kube det, og deretter legge den til salat sammen med chili og cashewnøtter.
  17. Kle salat med soyasaus, sesamolje, extra virgin olivenolje og saften fra en sitron eller lime. Hvis du er usikker om mengder, holde smake som du går.
  18. Laksen bør nesten bli kokt og huden skal se sprø. Fordel noodle kjøttkraft på talerkenen og topp med en filet av laks. Pass på å ikke kaste bort overflødig saus - ta en skje av den på toppen av laks.